Valehtelemalla vaalivoittoon?

Olen keskiviikosta saakka ollut vaalikiertueella. Skodan matkamittariin on kertynyt lähes 2.000 kilometriä kun olen vieraillut Rantasalmella, Lappeenrannassa, Siilinjärvellä, Äänekoskella, Seinäjoella, Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Seinäjoella. Eilen tulin kotiin klo 22.00 ja tätä kirjoitettaessa on meneillään huoltotauko Vantaalla.

Olen jutellut viime päivinä paljon keskusta-aktiivien kanssa. Monet kertovat perussuomalaisesta vaalikampanjasta, joka on käynnissä eri puolilla maata. Sitä eivät hoida normaaliin tapaan paikalliset puolueaktiivit vaan moottoripyöräjengiläisiltä näyttävät miehet kiertävät nyt paikkakunnalta toiselle ja levittävät kovaan ääneen propagandaa. Toimitaan vähän kuin jalkapallohuligaanit Euroopassa, jotka kiertävät maasta toiseen riehumassa otteluissa.

Osa Keskustan naispuolisista vaalityöntekijöistä ja muista aktiiveista tuntuu pelkäävän MC Perussuomalaisten liivijengiä. Ymmärrän tämän hyvin. Keskustan olisikin nyt hyvä heittää jääkiekkotermein sanottuna vähän järeämpää pakkikalustoa kaukaloon. Poikittaista mailaa pitää alkaa antaa takaisin tai häviämme tämän ottelun.

Puolueen johdolta toivon vahvempaa asettumista kenttätyöntekijöidemme tueksi ja turvaksi. Heitä ei saa jättää yksin. Vaalikampailun etulinjassa tarvitaan nyt sotilastermein ilmaistuna tulitukea ja reservienkin käyttöä kannattaa harkita. Vaaleihin on aikaa alle viikko ja ratkaisutaistelut käydään lähipäivinä. Myös kenraalien olisi hyvä näyttäytyä välillä juoksuhaudoissa.

Negatiivista vaalikampanjointia

MC Perussuomalaiset ei esittele kampanjassaan ja tilaisuuksissaan niinkään omia tavoitteitaan vaan keskittyy haukkumaan muita. Tämä toimintamalli on kopioitu Yhdysvalloista. Siellähän toisten ehdokkaiden haukkuminen ja panettelu on ollut jo pitkään normaali osa vaalikampanjointia. Nyt tämä toimintatapa on valitettavasti tuotu myös Suomeen.

MC Perussuomalaisten panettelun kohteena on nyt erityisesti Keskusta, jonka väitetään pettäneen maaseudun ja maanviljelijät. Todellisuudessahan asia on juuri päinvastoin. Unioniin aikanaan liityttäessä mahdollisuus tukea maanviljelyä oli Keskustalle kynnyskysymys ja puolue kääntyi jäsenyyden kannalle vasta kun tähän saatiin hyväksyttävä ratkaisu. Sittemmin Keskusta on johdonmukaisesti vastustanut esityksiä leikata maatalouden tukemiseen käytettävää EU-rahoitusta, jonka osuus unionin vuosibudjetista on lähes puolet. Suomalainen maatalous on olemassa tämän tuen johdosta.

Perussuomalaisten esittämä malli, jossa tuki hoidettaisiin kokonaan kansallisesti ei ole EU:ssa mahdollinen. Siihen voidaan siirtyä vain, jos Suomi eroaa EU:sta. Tätä MC Perussuomalaiset ei kuitenkaan esitä, koska tutkimusten mukaan vain pieni osa suomalaisista kannattaa unionista eroamista. 

MC Perussuomalaiset toimii näin, koska se on populistinen puolue. Sen strategiana on kertoa ihmisille, mitä he kulloinkin haluavat kuulla. Ja sanoma vaihtuu sen mukaan, keitä kulloinkin on kuulijoina. Näin populismi aina toimii. Ihmisille valehdellaan ja heitä nuoleskellaan. Ollaan aina samaa mieltä viimeisen puhujan kanssa.

Faktapohjaista tavoiteohjelmaa ei populisteilla yleensä ole. Eikä ole tälläkään kertaa. MC Perussuomalaiset kävi kääntymässä hallitusneuvottelussa mutta pelkän vaaliretoriikan voimalla ei hallitukseen ollut asiaa. Ehkä vastuu kantaminen ei oikeasti kiinnostanutkaan vaan enemmän tavoiteltiin neuvottelusta saatavaa mediajulkisuutta ja vaalinostetta.

Toistaiseksi MC Perussuomalaisten mediastrategia on toiminut hyvin ja näkyvyyttä erilaisissa medioissa on saatu paljon. Yhdysvalloissa laajassa käytössä olevan faktantarkistuksen soisi leviävän myös Suomeen. Nyt MC Perussuomalaisten valheet toistetaan mediassa useimmiten sellaisenaan.

Mistä rahat tulevat?

MC Perussuomalaiset on käyttänyt kampanjassaan silmiinpistävän paljon maksullista mainontaa. Minulta on vaalikentillä kysytty, mistä rahat tähän on saatu ja epäilty, että rahoitus tulee Tehtaankadulta. En osaa ottaa asiaan kantaa mutta tässä olisi nyt vähintäänkin tutkivan journalismin paikka.

Populismi on pahimmillaan kuolettavan tappavaa. Myös Adolf Hitler nousi aikaan valtaa vaaleilla. Hän kertoi saksalaisille asioita, joita he tuolloin halusivat kuulla. Valta saatiin suomeksi sanottuna valehtelemalla.

Hitlerin apuna oli propagandamestariksi kuvattu Josef Göbbels, jonka mukaan valheesta muodostuu totuus, kun sitä toistetaan tarpeeksi usein. MC Perussuomalaiset toimii parhaillaan tämän taktiikan mukaisesti. Ajatellaan, että kun suomalaisille valehdellaan tarpeeksi usein ja kovaäänisesti, alkavat ihmiset lopulta uskoa näihin valheisiin.

MC Perussuomalaiset on populistinen puolue. Sillä ei ole moraalia, periaatteita eikä muita tavoitteita, kuin saada paljon ääniä. Asioiden hoitaminen ei tätä liivijengiä oikeasti kiinnosta. MC Perussuomalaiset valehtelee aina ja kaikista asioista.