Tolkkujen ihmisten puolue

Suomessa järjestettiin eilen Euroopan parlamentin vaalit, joissa valittiin 13 suomalaista edustajaa 751 hengen parlamenttiin. Haluan onnitella heitä kaikkia vaalimenestyksen johdosta sekä toivottaa jokaiselle tarmoa ja jaksamista meille elintärkeässä, kansallisessa edunvalvontatyössä. Puolet Eduskunnan lainsäädäntötyöstä on tänä päivänä lähtöisin unionista.

Niinpä edustajiemme Europarlamentissa on oltava hereillä ja panostettava tarvittaessa vahvaan edunvalvontaan sekä yhteistyöhön. Tarvittaessa autan puolustukseen ja sisäiseen turvallisuuteen sekä rajavalvontaan liittyvissä kysymyksissä, jotka ovat osaamisalueitani.

Vaaleissa ei tapahtunut suuria yllätyksiä. Äänestysprosentti jäi hieman runsaaseen 40 prosenttiin ja valituksi tuli lähinnä puolueiden ykköskaartia. Suomalaisten koulutustasosta, viisaudesta ja maltillisuudesta kertoo se, ettei populismi ja negatiivinen kampanjointi sekä kiihkoilu ja kiivailu toiminut odotetusti.

Tilanteeseen nähden hyvä tulos

Keskusta menetti yhden paikan, joka ei ollut niin huono tulos kuin pelättiin. Itse pidän tulosta jopa hyvänä ottaen huomioon sen masennuksen, pettymyksen ja surun, jonka vallassa puolue oli heti eduskuntavaalien jälkeen. Keskustapiirien kokouksissa tunnelma oli käsin kosketeltavan synkkä ja itsekritiikkiä viljeltiin laajasti. Pikkuhiljaa tähtäin saatiin kuitenkin käännettyä kohti eurovaaleja ja vaalikoneisto käynnistettyä uudestaan, jonka myötä tunnelma parani ja saavuttiin torjuntavoitto kuten asiaa on kuvattu.

Oma äänisaaliini jäi vaatimattomaksi mutta toisaalta aika kampanjointiin oli kovin lyhyt. Kun lisäksi budjetti oli hyvin pieni eikä vapaaehtoisorganisaation kokoaminenkaan oikein onnistunut, tuloksena oli selvästi alle tuhannen äänen kokonaispotti. Tosin moni merkittävästi pidempään ja ahkerammin kampanjoinut sekä huomattavasti isommalla budjetilla liikkeellä ollut ehdokas ei saanut paljon minua suurempaa äänisaalista.

Haluan kiittää jokaista äänestäjääni sekä kampanjaani tukenutta taikka siinä mukana ollutta henkilöä. Erityismaininnan ansaitsevat vaalipäällikköni, kansanedustaja Mikko Savola Ähtäristä, graafikkoni Pekka Lyly Hämeenlinnasta sekä Apollonkadun puoluetoimiston työntekijät ja Keskustan piirien toiminnanjohtajat eri puolilla maata. Pahoittelut jos olin ajoittain kireä ja vaativa.

Kiitokset myös muille ehdokkaille, joiden kanssa yhteistyö sujui poikkeuksetta hyvin. Monissa tilaisuuksissa toimimme hienosti joukkueena ja tuimme toinen toisiamme. Olimme mielestäni joukkue, josta Keskusta saattoi olla ylpeä ja, joka teki vaikeassa tilanteessa sen minkä kykeni.

Eniten haluan kuitenkin kiittää Keskustan kenttätoimijoita eri puolilla Suomea, joiden järjestämiin tilaisuuksiin tunsin itseni aina tervetulleeksi ja, joilta sain paljon apua ja opetusta vaalikampanjoinnissa sekä käytännön asioissa. Opetitte ja tuitte untuvikkoa hienosti, mistä suuri kiitos teille jokaiselle!

Tunteita herättävä puolue

Vaaleihin lähdön yhteydessä sain eniten kritiikkiä puoluevalinnasta. Pitkiä ystävyyssuhteitakin meni Keskustan ehdokkaaksi lähdön myötä yllättäen poikki. Suomen Keskusta onkin selvästi edelleen voimakkaita tunteita herättävä puolue. Ja valitettavasti mielikuva Keskustasta on monella suomalaisella hyvin negatiivinen.

Tämä on asia, joka Keskustassa on hyvä tiedostaa ja, jota tulisi työstää tavoitteena mielikuvan parantaminen. Tämän ei pitäisi edes olla vaikeaa, sillä kaikki viime viikkoina tapaamani keskustalaiset ovat olleet ns. tolkun ihmisiä. Tavallisia, asiallisia suomalaisia, joka eivät kiihkoile, kiivaile eivätkä omaa ääriasenteita. Kaikista asioista ei aina olla samaa mieltä mutta keskustelu on kuitenkin asiallista ja erilaisia näkemyksiä kunnioitetaan hyvin.

Ainakin minun on ollut helppo tulla mukaan tähän joukkueeseen. Uskon, että monen muunkin suomalaisen olisi jos mielikuva puolueesta olisi parempi. Asetetaan tämä yhteiseksi tavoitteeksi.